Ma névnapja van.

főoldal | e-mail | oldaltérkép
 
 

Búzafű - fogyasztása, termesztése

Általában minden növény, akár zöldségről, gyümölcsről, gabonáról, vagy más növényi részekről van szó, akkor a leghatásosabb mikor friss, mikor még él. Így van ez a búzafűvel is. Mikor levágjuk a tönkölyfüvet, még egy életerős fiatal, gyorsan és egészségesen növekedő zöld növénykét tartunk a kezünkben. Benne van minden, ami az élethez kell.

Azonban azzal, hogy levágjuk, megszakítjuk a folyamatot. Többé már nem termelődnek benne éltető enzimek, vitaminok, fehérjék, hanem elkezdi felhasználni azokat. Legjobb tehát, ha minél hamarabb elfogyasztjuk.

A lebomlási folyamatokat tudjuk lassítani, a veszteségeket tudjuk csökkenteni, de megállítani a folyamatot nem. Ezt nagyon fontos megtanulnunk! Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor célszerű hűvös helyen (2-8 C fokon hűtőben) tárolni maximum 7 napig.

Préseljük ki!  

A tönköly búzafű ugyan teljes egészében fogyasztható, azonban ebben a formában mégsem ajánlott. Sok ugyanis benne a rostanyag, sok a cellulóz, ami emészthetetlen, és csak fölöslegesen terhelnénk vele a gyomrunkat, bélrendszerünket. Vannak helyzetek mikor így fogyasztjuk, de azt tudni kell, hogy így sokat kell elfogyasztani belőle a kívánt hatás elérése érdekében, és ez nem mindig kivitelezhető.

Préseléssel kapjuk a búzafűlevet. Ez a tönköly búzafű minden értékét tartalmazza. Ráadásul koncentrált, könnyen hasznosuló formában jut hozzá a szervezetünk. A préseléshez használjuk a kifejezetten erre a célra kifejlesztett búzafűprést.

Figyelem! A korábban használt fémből, öntvényből készült préseket ne használjuk, mivel a búzafűlében lévő anyagok jelentősen károsodnak a fém részekkel érintkezve, mivel ilyenkor elektromos kisülések játszódnak le a fém és a búzafű vegyületei között! A mai modern búzafűprések már nem tartalmaznak fém alkatrészeket, így teljes értékű levet nyerhetünk velük.

A frissen préselt búzafűlé a legjobb módja az egészségünk megörzésének!

Legolcsóbb és minőségi PBA mentes megoldás erre, egy Lexen kézi prés, ami hidegen sajtolja ki az értékes levet.


Csíráztatás                                          

A tönköly búzafű magot sokféleképpen csíráztathatjuk. Mindenkinek van erre egy bevált módszere. Most itt azt a módszert írjuk le, ahogyan mi szoktuk csíráztatni a magot. Ettől eltérni szabad, sőt azt ajánljuk, mindenki igazítsa a saját körülményeihez a módszert.

Legegyszerűbb a speciális Csíráztató tálca használata.

Az ebben található áztató- előcsíráztató pohárba, vagy ennek hiányában egy befőttes üvegbe öntünk kb. 2-3 marék tönköly búzafű magot. A poharat vagy az üveget feltöltjük vízzel úgy, hogy ellepje a magokat, majd még legalább 3 cm magasságú vízoszlopot rátöltünk. Erre azért van szükség, mert a vizet felvéve a magok megduzzadnak, és nem szabad, hogy ekkor szárazra kerüljenek. A lyukacsos tetőt ráhelyezve az edényt a szoba sötétebb részére helyezzük. Légmentesen lezárni nem szabad, akkor inkább hagyjuk nyitva a tetejét!

Csíráztatás menete

A magokat 12-18 óra pihenés után vesszük elő ismét. Ekkorra már láthatóan duzzadtabbak lettek, nem úszkálnak a vízben, kitöltik a teret. A lyukacsos tetőt szűrőként használva egyszerűen lefordítjuk a poharat, és hagyjuk kifolyni a még benne lévő vizet. Ehhez a művelethez használható bármilyen konyhai szűrő, szita, de lehetőleg ne fémet válasszunk.

Ezután ismét teleengedjük a poharat friss vízzel, és átöblítjük a magokat. Kevergetni, nyomogatni nem szabad, mert a csírakezdemények könnyen megsérülnek. Az öblítést és a víz leöntését kétszer ismételjük meg. Ezután lefordítva az edényt hagyjuk, hogy a szűrőn át kicsuroghasson a víz. Ebben az állapotban tartjuk a következő 12 órán keresztül, vagy egy éjszaka alatt. Az előcsíráztató pohár lyukacsos tetejének van pereme, de ha befőttes üveget vagy más edényt használunk, akkor ügyelnünk kell arra, hogy ne zárjuk el a külvilágtól a lefordított edényt, szabadon ki tudjon csurogni a víz, és jusson elegendő levegő a magoknak. Ha a magok nem jutnak levegőhöz, akkor az a későbbiekben a penészedésükhöz fog vezetni.

Másnap reggel helyezzük át a magokat a csíráztató tálcába. A növesztő tálcába beletesszük a lyukacsos osztott tálcát, és vékonyan elterítünk rajta egy kis tőzeget, vagy humuszban gazdag, porhanyós erdei talajt.

(A virágüzletekben, kertészetekben, benzinkútnál sokfelé kapható virágföldeket ne ajánlom, mert tartalmazhatnak vegyszereket, termésnövelő műtrágyákat, vagy fertőző állati eredetű anyagokat.)

A búzafű föld nélkül is termeszthető megfelelő edényekben. Fontos, az erő az első időkben a magban van, nem a földben!

A földön egyenletesen elterítjük a tönköly magokat úgy, hogy egymáshoz érjenek, sőt a sűrűbb fű érdekében 2 szem magasságba egymáson is lehetnek. Mikor ezzel végeztünk, akkor még egy vékony földréteget szórhatunk a tejére, éppen csak annyit, hogy a magokat nagyjából ellepje. Öntözzük meg a veteményt, de tegyük alá a tálcát, ami felfogja a vizet. Ezután fedjük le a veteményünket a barna sötétítő tálcával. Tartsuk mindig szobahőmérsékleten a veteményünket.

Csíráztató tálca hiányában hagyományos műanyag tálcákat, vagy például balkon virágláda alátétet is használhatunk, de ekkor legjobb egy lyukacsos, vagy kilyukasztott tálcába telepítenünk, és alá helyeznünk egy másikat, ami majd felfogja a vizet. Ha nem tud alul kifolyni a felesleges víz, akkor bepenészedhet a termésünk. Viszont az alsó tálcában lévő párolgó víz, és a lefedéshez használt tálca, vagy kartonpapír segítségével olyan páradús, meleg mikroklímát tudunk biztosítani, ami kedvez a csírázó növények gyors fejlődéséhez.

A továbbiakban már más dolgunk nincs is, mint gyönyörködni a gyorsan növekvő csírakezdeményekben, majd a fűben.

 

Naponta egyszer lehetőleg reggel öntözzük meg a veteményt kb. 2 dl vízzel, és hagyjuk, hogy a felesleg alul kicsurogjon. A második nap után levehetjük a sötétítő tálcát a tetejéről, hogy a növények fényhez jussanak, és szép zöldek legyenek.

Körülbelül 8-12 nap múlva lesz megfelelő magasságú (kb. 18-20cm), és minőségű a búzafű. Ekkor egy éles késsel vagy konyhai ollóval vágjuk le a füvet, minél közelebb a földhöz. A legjobb, ha azonnal lepréseljük, de ha csak később van rá szükségünk, akkor nejlonzacskóba téve hűtőben még körülbelül egy hétig eltartható.

Sok sikert!


 

.PI-VÍZ INFORMÁCIÓKBölcsességekBúzafű - ÁrpafűCikkek és írásokCsodás gyümölcsök, zöldségek, termésekÉN megtalálásaFürjtojásTáplálkozásVilágunk csodái