Ma névnapja van.

főoldal | e-mail | oldaltérkép
 
 

Búzafű - Enzimek, vitaminok

Enzimek sokasága

A zsenge tönkölybúza első hajtása az enzimek kincsesbányája. Minden bizonnyal több ezer különféle enzim található benne, melyek a szervezetünkben végbemenő különféle folyamatokba bekapcsolódva segítik azok gyorsaságát, akadálytalan lefolyását. Ezért a búzafűlé fogyasztásával pótolhatjuk a testben előállított belső enzimeket, meghosszabbítva ezzel élettartamukat.

A búzafű teljes enzimkészletének feltárás még várat magára, de már az eddigi vizsgálatok során is több száz enzimet azonosítottak.

Ezek közül a legfontosabbak a következők:

Lipáz - feladata a zsírok lebontása

proteáz – fehérjék emésztésének segítője

amiláz – cukrok, keményítő lebontása

peroxidáz – segíti a savak semlegesítését a szervezetben

kataláz- - megelőzi a sejtek elsavasodását

citokróm oxidáz – antioxidáns, segíti a sejtlégzést

transzhidrogenáz – a szívizom megerősítője

szuperoxid-diszmutáz (SOD) – lassítja az öregedést, véd a sugárzástól, mérgezéstől

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az enzimek könnyen lebomlanak, átalakulnak. Már a búzafűlé kipréselése után fél órával jelentősen csökken az enzimtartalom a levegővel való érintkezés következtében. Még jobban károsodnak az enzimek akkor, ha feldolgozzuk, főzzük, vagy fagyasztjuk a búzafűlevet. Ezért azt javasoljuk mindenkinek, hogy a frissen préselt levet lehetőleg minél hamarabb fogyassza el.

Klorofill és a hemoglobin

A hemoglobin a vörösvértestjeink alkotóeleme. Feladata rendkívüli: az életben maradáshoz nélkülözhetetlen oxigént szállítja a test minden egyes sejtjéhez. Kutatók észrevették, hogy a hemoglobin molekuláris szinten gyakorlatilag azonos a növényekben lévő klorofillal. Ez a zöld festékanyag a „növény vére”. A különbség a központi magban van, ami az előzőben ásványi vaselemet, míg az utóbbiban magnéziumot tartalmaz. A szembeötlő hasonlóság az alábbi ábrán is látható.

Hogy miért érdekes mindez? További kutatások során azt tapasztalták, hogy természetes klorofill bejuttatásával emelhető a vérben jelenlévő hemoglobin száma. Alkalmazták már a klorofillt a vérszegénység kezelésére is. A vörösvérsejtek növelése minden esetben jobb vérkeringést, tökéletesebb oxigénellátást, a test gyors tisztulását eredményezi.

A búzafű fehérjetartalma   

Testünk anyagát a fehérjék építik föl. Ebből áll minden szervünk, szövetünk. Testünk szárazanyag tartalmának több mint 50%-a fehérje. A hosszú fehérjeláncok rövidebb építőelemekből, úgynevezett aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak többfélék lehetnek, de van köztük kilenc olyan, amely kiemelt figyelmet követel. Ezek az úgynevezett létfotosságú, vagyis esszenciális aminosavak, melyeket szervezetünk nem tud előállítani, és ezért különösen fontos, hogy táplálékunk – a megfelelő arányban – folyamatosan tartalmazza azt. Hiányukban a testünk képtelen újratermelni a sejteket, hiánybetegségek, zavarok keletkezhetnek a különböző szervek működésében, és gyorsulnak az öregedési folyamatok.

Szerencsére a tönköly búzafű tartalmaz minden esszenciális aminosavat, sőt még ezen kívül is jó néhányat.

Esszenciális aminosavak és hatásuk:

  • lizin – öregedésgátló, immunerősítő
  • izoleucin – növekedéshez, szellemi frissességhez elengedhetetlen
  • leucin – elevenséget, éberséget koncentrálóképességet ad
  • triptofán – vörösvérsejtek képzésében, az egészséges bőr és haj felépítésében vesz részt
  • fenilanalin – pajzsmirigy működését, hormonok- pigmentek képzését segíti
  • treonin – anyagcsere szabályozásban, emésztésben, felszívódásban van szerepe
  • valin – összehangolja az izomműködést, és nyugtatja az idegeket
  • metionin – elősegíti a vese és a máj tisztulását
  • hisztidin – a hallást és az idegek működését befolyásolja

További jelentős aminosavak a búzafűben, melyek beépülnek szervezetünkbe:

  • alanin
  • arginin
  • aszparaginsav
  • glutaminsav
  • glicin
  • prolin
  • szerin
  • tirozin

 

 

.PI-VÍZ INFORMÁCIÓKBölcsességekBúzafű - ÁrpafűCikkek és írásokCsodás gyümölcsök, zöldségek, termésekÉN megtalálásaFürjtojásTáplálkozásVilágunk csodái