Ma névnapja van.

főoldal | e-mail | oldaltérkép
 
 

Búzafű - méregtelenítés

Mai társadalmunkban egyre inkább szennyezett környezetben élünk!

Téves lenne azt feltételeznünk, hogy ezek a mérgek a mi szervezetünket elkerülik. Sajnos, mindannyiunk szervezete folyamatosan küzd a mérgek ellen és egyetlen élő lélek sem marad a környezeti kockázatoktól érintetlen. A légáramlatokkal mérgező ólmot, kadmiumot, szénmonoxidot lélegzünk be, mely egyre fokozottabb megterhelést jelent a tüdő és a máj számára és az anyagcsere folyamataira. A vízzel klórt és nátrium-fluoridot is megiszunk, továbbá az élelemiszereink révén kémiai adalékokat, fémnitrátokat, fehérítőszereket, szintetikus antioxidánsokat, tartósítószereket, mesterséges szinezékeket, állományjavítókat juttatunk be szervezetünkbe nap mint nap.

Ezek mind olyan anyagok, melyek allergikus reakciókat válthatnak ki és túlságosan igénybe veszik a májat és a kiválasztásban részt vevő szerveket. Csak nemrég óta vizsgálják behatóbban a levegőben, vízben, ételekben található mérgező anyagok káros hatásait. Ezen vizsgálatok egyre gyakrabban hoznak megdöbbentő eredményeket. Az adalékok közül rengeteg a karcinogén (rákkeltő), vagy mutagén (gén károsító) hatású anyag. Mivel ezeket elkerülnünk szinte lehetetlen legokosabb, ha megerősítjük szervezetünket annyira, hogy együtt tudjunk velük élni, ne ők pusztítsanak el minket.

A búzafűben minden megvan ahhoz, hogy hatásosan kitisztítsa szervezetünket ezen mérgektől és ami legalább ennyire fontos, segít megerősíteni immunrendszerünket is a további támadásokkal szemben. A hatást a búzafű lében lévő klorofil fejti ki, megerősíti a sejteket, méregteleníti a májat és a véráramot, és vegyi úton semlegesíti a szennyezést okozó elemeket. Japán kutatók felfedezték, hogy a fiatal fűben lévő enzimek és aminosavak hatástalanítják a gépkocsik kipufogó gázában lévő különböző nitrogén-vegyületek, és az élelmiszerekben lévő karcinogén és mutagén vegyületek mérgező hatását is.

Mostanra több száz enzimet kimutattak már a búzafűben, de még ma sem tudjuk igazán milyen sok aktív összetevő található benne. Az enzimek száma akár több ezer is lehet. Szervezetünkben lévő enzimeknek sokáig csak katalizátor szerepet tulajdonítottak, viszont manapság a tudósok már úgy gondolják, hogy az enzim több puszta kiegészítő anyagnál: maga az életerő! Tulajdonképpen minden cselekvés a gondolkodástól kezdve, az emésztésen, a mozgáson át a sebek gyógyításáig enzimek ezreinek a tevékenységét igénylik.

Legfőképpen a vértisztítás folyamatához nélkülözhetetlenek. Az enzimek nagy része velünk született enzim, amely intenzív méregtelenítésre alkalmas, viszont a kor előrehaladtával elhasználódik. Ezért fontos, hogy táplálkozásunkkal minél több külső enzimet juttassunk szervezetünkbe. A búzafűlében számtalan enzim található, köztük a legismertebbek a proteáz, amiláz, kataláz. Jótékony hatásukban azonban csak akkor részesülünk, ha nyersen fogyasztjuk őket. A főzés az élelmiszerek enzimtartalmának 100 %-át elpusztítja. Akkor is csökken az enzimtartalom, ha az ételeket hosszabb időre levegőn hagyjuk, feldolgozzuk, aszaljuk, tartósítjuk, fagyasztjuk. Ezért fontos a búzafű levet rögtön préselés után elfogyasztani.

Az enzimek mellett a búzafű aminosav láncokat is tartalmaz, amelyek szintén segítik a vér és a szövetek tisztulását. Ezek a polipeptidek semlegesítik a mérgező elemeket: a kadmiumot, nikotint, higanyt, stronciumot, PVC-t, úgy, hogy olthatatlan sókká változtatják azokat, amelyeket a test már könnyen el tud távolítani. Egyes aminosavak a sejtek romlásának megelőzésében is szerepet játszanak (flavonoidok).

Még egy érdekesség:
A búzafüvet fogyasztó emberek önmagukon is tapasztalhatják, hogy a klorofill kiváló szagtalanító. Sikeresen semlegesíti az ételekből, alkoholból, dohányból, származó kellemetlen szagokat. Tartós fogyasztásával megszűnik a rossz lehelet, a kellemetlen izzadságszag és a bűzös vizelet, széklet.

 


Gisela Finke: Weizengras; Ann Wigmore : Búzafű

.PI-VÍZ INFORMÁCIÓKBölcsességekBúzafű - ÁrpafűCikkek és írásokCsodás gyümölcsök, zöldségek, termésekÉN megtalálásaFürjtojásTáplálkozásVilágunk csodái