Ma névnapja van.

főoldal | e-mail | oldaltérkép
 
 

C-Vitamin bővebben

Ez a legnagyszerűbb molekula a Földön.

Az állatok a C-vitamin molekulát maguk állítják elő glükózból (kivétel néhány állat, köztük a formosai denevér és a rhesus-majom), ezért soha nem fáznak meg. Amikor a róka éjszaka, hóviharban átfagyva órákon át zsákmány után lohol, az anyagcseréje a glükózt nagy tömeg C-vitaminná változtatja. Mindig éppen annyit, amennyire szüksége van ahhoz, hogy meg ne betegedjen.

A C-vitamin feladatai a szervezetünkben

Ma már tudjuk, hogy a C-vitaminnak két nagy feladata van a szervezetünkben: az immunvédelem és a psziché stabilizálása. Immunrendszerünkben a kórokozók: élősködők, vírusok, mikrobák és főleg a szabad gyökök legádázabb ellensége ez a vitamin. A szabad gyökök viszik be az emberbe az öregedést és végül a halált, következésképpen a C-vitamin a legjobb fiatalító szer.

A C-vitamin indítja be mentális, vagyis lelki-szellemi világunkban a hormonok, ingerületátvivő anyagok (idegizgató anyagok) termelését - ezek közvetítik minden érzékelésünket. Az egészséges testsejtek mindig fiatalok maradnak, ugyanígy az egészséges hormonszerkezetünk érzékelései alapvetően mindig pozitívak. Teljesen normális dolog, hogy reggel, ébredéskor örömteli várakozással nézünk az új nap elé.

A C-vitamin molekula olyan egyszerű felépítésű, hogy már a száj nyálkahártyáján keresztül is bejut a vérbe, amikor mondjuk narancsot eszünk. Természetesen nem véletlen, hogy ilyen közvetlenül kapcsolódik be az anyagcserébe. Anyagcserénkben semmi sem véletlenszerű. A testsejtek esetleg kimerült C-vitamin raktárát a lehető leggyorsabban fel kell újra tölteni. Ez teszi az embert ellenállóvá a kórokozókkal szemben, és ez acélozza meg az értelmét a veszedelmek elhárítására. A fölösleges vitamint kiválasztja a szervezet.

Még egy fontos feladatot kell a C-vitaminnak ellátnia bensőnkben. Meg kell erősítenie a kötőszöveteket, szétszakíthatatlan kollagénné forrasztani össze a fehérjéket és más anyagokat. Ezen kívül kisimítja és megerősíti testünk minden sejtjének falát, a vastag vénáktól a mikroszkopikus parányiságú kapilláriákig. C-vitamin segítségével lehet a visszércsomókat és az aranyeret visszafejleszteni, a ráncok és szarkalábak eltűnnek.

A C-vitamin az egészséges foghús és az erős fogak alapja

Különösen nyilvánvaló ez a folyamat a foghúsban és az állkapocs alveoluscsontjában, amelynek nagyobb a kalciumforgalma, mint bármelyik másik csontunknak. Ez tartja a fogakat, hogy erősen haraphassunk. Nagy adag C-vitamin azonnal, többnyire már fél órával a bevétele után, megszünteti a foghúsvérzést, mert a vitamin meggyógyítja és megerősíti a foghús számtalan véredényét. A kalcium maga túlságosan lassan jutna el a testsejtekbe, amikor nagy mennyiségben volna rá szükség. De a C-vitaminnal szövetkezve úgynevezett kelátokat alkot, és így futólépésben érkezik a válasz. Ez elsősorban a fogcsont kalciumellátásában mutatkozik meg. C-vitamin nélkül a kalcium csak a felét éri. A kalcium és a C-vitamin a természet fogorvosai. A C-vitamin megöli a fogszuvasodást előidéző baktériumokat, erősíti a foghúst, és a kalcium az állkapocscsontból és a fogakból bástyát varázsol. „Ez így egészségesebb, mint az, ha napjában háromszor sebesre keféljük a foghúst” - állítják modern biokémikusok. Régészeti leletekre, öt- vagy tízezer évvel ezelőtt élt emberek fogazatára hivatkoznak, ahol minden fog ép és erős, pedig nem létezett sem fogpaszta, sem fogorvos.

A C-vitamin hiányában, a kötőszövetben parányi repedések keletkeznek, ami először vérző foghúsban, majd nehezen gyógyuló sebekben jelentkezik. Fontos tudni, hogy ha a foghúsunk vérzik, többnyire rejtett vérzések vannak a testünkben más helyeken is.

A C-vitamin stabilizálja a testsúlyt

A C-vitamin segítségével szintetizálódik a karnitin a lizin fehérje építőköveiből. Minden túlsúlyos és kövér ember számára ez igen jelentős. A C-vitamin teszi lehetővé a zsírolvasztó stresszhormonok képződését, és így ez a vitamin a legeredményesebb karcsúsító szer. A szabadban élő állatok a C-vitamin segítségével életük végéig stabilan tartják a testsúlyukat.

Még más feladatai is vannak a vitaminnak a testünkben. „Kiszabadítja” a vasat a bélfalból és a lépből, és átjuttatja a vérbe, hogy a vér a sejteket elláthassa oxigénnel.

A C-vitamin hiány első jelei:

    foghúsvérzés

    gyakori megfázások

    nyálkahártya-gyulladások

    visszértágulás

    túlsúly

    fáradtság

    ideggyöngeség, gyönge koncentráció

    depresszió

    alvászavarok

    ráncok, szarkalábak

    hajhullás

    látási zavarok

    mogorvaság, zárkózottság

Hogyan jut a C-vitamin a testsejtekbe?

Az aszkorbinsav fehér színű kristály, vízben oldódik, citromlére emlékeztető savanykás íze van. Négy különböző alakban, úgynevezett sztereoizomerekben fordul elő, ez teszi képessé a vitamint arra, hogy más-más funkciókat lásson el az anyagcserében. A C-vitamin tehát igen sokoldalú. A leukociták, az immunrendszerhez oly fontos fehérvérsejtek is nagy koncentrációban tartalmaznak C-vitamint. A fehérvérsejtek az egészséges emberben duzzadnak a C-vitamin molekuláktól, és így „állig felfegyverkezve” harcolnak a kórokozók ellen.

A C-vitamin nem mérgező anyag. A fölösleg a vizelettel 24 órán belül kiürül. Eközben kisebb mennyiséget visszatart vese, hogy átadja az anyagcserének.

A vérben bizonyos telítettségi foka van ennek a vitaminnak, és 70 billió sejtünknek korlátozott szállítási lehetőségei vannak a C-vitamin sejtbe juttatásához. Ezért fontos, hogy a C-vitaminban gazdag anyagokat egész napra elosztva fogyasszuk. Különösen sok C-vitamint tartalmaz a friss gyümölcs, saláta és főzelékfélék. Ezekben a vitamin mindig az úgynevezett bioflavonoidokkal kombinálva fordul elő. A bioflavonoidok védőanyagok, ezektől kapják a növények csodálatos színeiket. Bár a vitamin védelmet nyújt a szabad gyökökkel szemben, ő maga igen sérülékeny. A bioflavonoidok védik meg a vitamint az idő előtti pusztulástól, és így hússzorosára is növelhetik hatóerejét.

Hogyan hat a C-vitamin?

Az egyike a legfontosabb antioxidánsoknak a szabad gyökök elleni harcban, és testsejtjeink megfiatalítását és egészségben tartását szolgálja. A szabad gyökök olyan anyagok, amelyeknek atomjában egy kielégítetlen elektron van, mely vadul keresi az oxidációt: sejtjeink valamelyik molekulájából ki akar tépni egy elektront, kedvenc falatját, hogy felfalhassa. Ha ez megtörténik, a molekula és a sejtegyensúly felbomlik, azonnali láncreakció következik be, amelynek során szabad gyökök milliárdjai és billiói szintén rátámadnak a meggyöngült sejtre.

A veszélyt még növeli, hogy szabad gyökök milliárdjai csakis erre az alkalomra várnak. Robbanásszerűen elszaporodva tolonganak elő az eltömődött anyagcseréből, mérgekbe és ártalmas anyagokba burkolódzva és az ibolyántúli sugarak támogatásával folytatják falánk munkájukat. Tízpercnyi napozás ugyanúgy szabad gyökök ezerbillióit küldi szét a szervezetünkben, mint a séta egy forgalmas autóalagútban, vagy egy doboz mérges anyagokkal konzervált tonhal elfogyasztása. A dohányzás is hatalmas gyára a szabad gyököknek. A dohányosok felsőajkán és arcán gyakran jelentkező kisebb-nagyobb ráncok tanúskodnak arról, milyen sok testsejt esik a támadások áldozatául. A nikotin hívei (vagy az ártalmas anyagok, például füstölő kémények közelében élő emberek) tehát különösen ügyeljenek arra, hogy C-vitaminban gazdag ételeket egyenek.

A C-vitamin tulajdonságai

A C-vitamin védelmi funkciója semmiképpen sem korlátozódik az immunrendszer támogatására, önállóan is gondoskodik a sejtek és mindenféle molekula védelméről. Gyakori eset, hogy túlsúlyos vagy túlságosan fáradékony emberek a vérvizsgálat után ezt a józan tájékoztatást kapják: „Hiszen az ön vérében egyáltalán nincs tiroxin. A pajzsmirigye túl kevés hormont termel.” A tiroxin a pajzsmirigy hormonja, kétharmada jód, egyharmada tiroxin, a fehérje építőköve. A tiroxin az a „gyújtós”, amely nélkül lehetséges sem lenne a zsírmolekulák elégése a testsejtekben. Az orvos erre jódpirulákat ír elő betegének. Eredménytelenül. „Még mindig nincs tiroxin a vérében. A pajzsmirigye láthatólag nagyon rossz állapotban van.” Még pajzsmirigyhormon szedése sem használ, az orvos tanácstalan.

A valóságban a pajzsmirigy többnyire elég tiroxint termel. Ez az egyszerű molekula azonban rendkívül sérülékeny, a szabad gyökök az elsők közt fogják el a vérben, el sem jut a testsejtekig. Egyedül az olyan tiroxin molekulák, amelyeket legalább 12 C-vitamin molekula kísér „immun testőrként”, védenek a szabad gyökökkel szemben és jutnak el azonnal a testsejtekbe.

Tömegesen lépnek fel szabad gyökök akkor is, ha erőteljesen sportolunk. Ugyanis minél több oxigént veszünk fel és használunk el, annál több agresszív oxigénmolekula özönlik be utána, hogy valamit oxidálhasson. Egy maratoni futásnál például gyakran még hatalmas C-vitamin tartalékok sem elegendőek az elhárításra.

A C-vitamin molekula, különböző formákban jelenik meg, ezért különbözőképpen hat az immunrendszerre. Aktívan küzd a vírusok és baktériumok ellen, hol egyszerűen védelmi feladatot lát el. A C-vitamin növeli az interferon koncentrációt a szövetekben; ezek a szervezetünkben meglévő immunanyagok, amelyek mindig akkor keletkeznek a fehérjékből, amikor veszélyes vírusok jelentek meg. A C-vitamin hatásmódja a kórokozók ellen gyakran hasonlít az interferon molekulákéra. A vitamin növeli az immunglobulinok koncentrációját a vérben, és ezzel az antitestek mennyiségét, irányítva akcióikat. A vitamin előmozdítja a hormonok kiáramlását a csecsemőmirigyből, az immunrendszer főhadiszállásáról.

A C-vitamin hiány következményei

A C-vitaminban szegény szemlencsén fejlődik ki a szürkehályog (cataracta). Ezt a folyamatot megállíthatja vagy akár vissza is fordíthatja a C-vitamin fogyasztás növelése (körülbelül napi 1 gramm többlet). A zöldhályogon (glaukómán) is segíthet a vitamin. Egészen 30 grammig terjedő nagy adagok csökkenthetik a szem belső nyomását átlagosan 16 Hgmm-rel, és így jelentős enyhülést hozhatnak. A nyomás csökkenése folytatódik mindaddig, amíg nagy adagokban szedi a beteg a C-vitamint. A javulás lehetséges okai közé tartozik kollagén keletkezése, a véráramlás erősödése, a szemfolyadék csökkent termelése és a folyadék jobb kiválasztódása.

A C-vitamin bámulatos immuntulajdonságai az asztmás betegeken is segíthetnek, akiknek - mint ez a kórházakban gyakran kiderül - túl kevés aszkorbinsav van a vérükben és a fehérvérsejtjeikben, nevezetesen a limfocitákban. Már napi 1 gramm aszkorbinsav is enyhítheti a tüdőasztmát. A vitaminnak antihisztamin (gyulladásgátló) és antiallergén hatása is van.

Az aszkorbinsav a glükózzal, vagyis a szénhidrátokkal ugyanazokért a helyekért verseng a testsejtekben. Aki sok cukrot, édességet, édes italokat vagy gyúrt tésztát és süteményt fogyaszt, az glükózt pumpál a sejtekbe C-vitamin helyett. Ezért fáznak meg gyakrabban az édesszájúak, mint azok, akik tartózkodnak az édességektől. A C-vitamin a testsejtben a felcser szerepét is játssza: össze tudja foltozni az elhasznált vagy tönkrement E-vitamin-molekulákat.

A C-vitamin erősíti a kötőszöveteket

Érdekes az a felfedezés, hogy egy friss seb középpontjában mindig sok C-vitamin gyűlik össze. Ez a vitamin ugyanis elengedhetetlen a kötőszövet újrafejlődéséhez. A C-vitamin segítségével kapcsolódik és forr össze egy szétbonthatatlan szövet. Ha sok tápanyagot, főként C-vitamint juttatunk a testünknek, a bőrünk feszes, sima és ruganyos marad. Egy C-vitaminban gazdag étel elfogyasztása után már fél órával hatszorosára nő a kollagén termelés.

Ugyanilyen módon erősíti meg az aszkorbinsav a véredényeinket is. Simán tartja a belső falakat, nehogy az elöregedett koleszterin veszedelmes kristályai és a kalcium letapadjon, magával hozva az érszűkület és végül az arterioszklerózis (érelmeszesedés) fenyegetését. Vitaminhiány esetében a véredények, főként az amúgy is gyenge vénák porózusak lesznek, és megeshet, hogy a vér a szomszédos szövetekbe hatol. A C-vitamin meggyógyítja ezeket a beteg véredényeket; ebben támogatják a bioflavonoidok, például a rutin. A máig ismeretessé vált kereken 7000 bioflavonoid (növényvédő anyag) mintegy felerészben a C-vitaminnal működik együtt. Ez a kombináció évmilliárdok során bevált a növények tökéletes edényrendszerében, és a mi edényrendszerünk egészségét is garantálja.

A C-vitamin hatása a pszichére

Már említettük, hogy ez a vitamin viszi a legfontosabb szerepet lelki életünkben. Agyalapi mirigyünkben védelmi és hajtóanyagként lehetővé teszi tízféle hormon kibocsátását. Ezek kormányozzák hormonális és peptidergén szabályozóköreinket: a szexuálhormonokat, a pajzsmirigy tevékenységét, a stresszhormonokat és a növekedést. Idegsejtjeinkben tárolódik többek között a C-vitamin és a fenil-alanin aminosav, hogy szükség esetén villámsebesen noradrenalint állítson elő, azt az anyagot, amely éberré és eufóriássá tesz bennünket. Egy hirtelen fellépő veszélyhelyzetben, például ha az autópályán majdnem karambolozunk, villámgyorsan és koncentráltan kell reagálnunk. Ekkor, szinte a fény sebességével, a fenil-alaninból tirozin fehérjeanyag, majd L-dopa, dopamin és végül noradrenalin szintetizálódik. E metabolikus fokok mindegyikében szerepe van a C-vitaminnak. A noradrenalin (az adrenalin mellett) izgatóan hat, felhajtja a vérnyomást, frissé varázsol, jobb koncentrációra ösztönöz. Jó hangulatot teremtő hatása abban áll, hogy elősegíti az agy- és idegszövetekben a béta-endorfin elnevezésű opiát peptid termelését, és hogy ezt a természetes, a saját szervezetünkben keletkező örömokozó drogot életben tartja, az idő előtti leépüléstől megóvja.

Az agyműködés támogatása

A dopamin a noradrenalin termelésének a mellékterméke, így ez az ingerületátvivő anyag is függ a C-vitamin jelenlététől. Több agyfunkció számára fontos a dopamin, főként az izomidegek irányításához, a hangulatunkhoz és szexuális életünkhöz. A szerotonin idegizgató szer működéséhez is kell a C-vitamin. Ez segíti ugyanis a triptofán aminosav lebontását a feszültségoldó és altató hatású szerotoninná. A tudósok mostanában fedezték fel, hogy egy negyedik fontos ideghírnök, az acetil-kolin-molekula (amely az emlékezetgyöngeséget és a koncentrációra képtelenséget szünteti meg) a C-vitamintól függ. C-vitamin hatására további fogadóhelyek (receptorok) keletkeznek az idegvégződéseken az értékes acetil-kolinmolekulák számára. Ezeknek a receptoroknak a leépülése és szétbomlása viszont a rettegett szellemi megöregedést és az Alzheimer-kórt hozza magával, amelyet az agysejtek tömeges lebomlása jellemez.

Jó tudni egyébként, hogy mindenki eljut az Alzheimer-kór egy kezdeti stádiumába, ha három nap, három éjjel szórakozik, fülledt, dohányfüstös levegőben, nikotint, alkoholt, tápanyagokban szegény, mulatságokon szokásos ételeket fogyasztva.

Hogyan jutunk elég C-vitaminhoz?

Az aszkorbinsav rendkívül könnyen talál kapcsolatokat és szívesen reagál, csakhogy éppen ezért olyan érzékeny. A C-vitamin vízben oldódik, ezért a fölösleg kiöblítődik. A savas gyomornedv egészséges környezetében jól megél az aszkorbinsav. De nagyon bántja az oxigén, elpusztul a fényben, melegben és a levegőn, mert ezek mind pusztító tevékenységre ösztönzik az oxidációs anyagokat, vagyis a szabad gyököket.

A Német Táplálkozási Társulat ajánlásai a C-vitamin szükségletre vonatkozóan idejétmúltak, túlhaladottak. Előírásuk szerint ugyanis a csecsemőknek 40-50 milligramm a napi adagja, a gyermekeké 75 milligramm, és ugyanennyi a felnőtteké is. Aki ehhez tartja magát, az ne panaszkodjon, ha az idegei táncolnak és állandóan összeszed valamilyen betegséget. A tipikus európai táplálkozási viszonyok közt a C-vitamin ilyen kicsi adagja még olyan embernek sem volna elég, aki békésen és magányosan éldegél egy szigeten. Minden cigaretta közel 50 milligramm C-vitamint rabol el tőlünk, és egy szenvedélyes érzelemkitörés (féltékenység, kétségbeesés, agresszió) 20 percen belül akár 300 milligramm C-vitaminba is kerülhet.

Ehhez járul többféle vitamingyilkos tényező: a helytelen táplálkozás, a gyomor- és béltraktus rossz felszívóképessége, vagy a szabad gyökök - mindez lényegesen növeli a vitaminszükségletet. A modern amerikai biokémikusok azt tanácsolják, sürgősen emeljük meg az adagot legalább az ötszörösére, az idáig javasoltakkal szemben.

C-vitaminban különösen gazdag élelmiszerek:

Bodzabogyó, kivi, narancs, citrom húsával együtt, citromlé, málna, grapefruit leve (frissen kinyomva), sárgarépa, hagyma, paraj, brokkoli, zöldborsó, karalábé, spárga, káposzta, máj, szeder, szójabab (tofu), burgonya, paradicsom, articsóka, alma.

Mire ügyeljünk?

A gyümölcsöt és a főzelékféléket, amelyek a C-vitamin legfőbb szállítói, lehetőleg nyersen fogyasszuk. Minél messzebbről szállították ide, és minél tovább raktározták, annál kisebb maradt az aszkorbinsav koncentrációja.

A tárolásnál, felaprításnál, mindenekelőtt azonban a melegítésnél és forralásnál a C-vitamin jelentékeny része elpusztul. Azok a saláták, amelyeket a szupermarketek plasztik dobozokban készen kínálnak, rendszerint több kártékony és mérgező anyagot tartalmaznak (rovarirtó szereket, konzerválószereket stb.), mint C-vitamint. Ugyanez áll, bár kisebb mértékben, a mélyhűtött gyümölcsre és zöldségre is.

Mire hat a C-vitamin?

    Immunműködés

    Kalcium-anyagcsere

    Kötőszövet, kollagén

    Véredényfalak

    Foghús

    Zsírfelhasználás

    Sima, feszes bőr

    Dús haj

    Jó látás

    Pozitív hangulat

    Egészséges idegek

    Koncentrálóképesség

    Alvás

    Stressztűrés

 

A fenti leírás kizárólag tájékoztató jellegű. A C-vitamin nem gyógyászati eszköz. Nem arra szolgál, hogy bármiféle betegséget gyógyítsunk vagy kezeljünk vele. A C-vitamin fogyasztása nem helyettesíti a szakorvosi ellátást.

Mindenki döntse el maga...

.PI-VÍZ INFORMÁCIÓKBölcsességekBúzafű - ÁrpafűCikkek és írásokCsodás gyümölcsök, zöldségek, termésekÉN megtalálásaFürjtojásTáplálkozásVilágunk csodái