Ma névnapja van.

főoldal | e-mail | oldaltérkép
 
 

C-Vitamin röviden

Sokat hallani a C-vitamin (más néven aszkorbinsav) előnyeiről, de sokan nem tudják, hogy mire képes ez a Csodaszer. Ugyanis a C vitamin valóban csodákra képes. Cikkünkben megpróbáljuk röviden felvázolni azt, hogy miért fontos a C vitamin fogyasztása, és az milyen előnyökkel jár.

Állatok: nincs szükségük C vitamin fogyasztására

Kezdjük akkor mindjárt a legérdekesebb részével, melyet komolyan is kell venni. A gerinces állatok (kivéve a főemlősök, denevérek és az ember) többsége képes saját maga előállítani a szervezetéhez szükséges C vitamin mennyiséget. Így például a legkisebb kutyáktól kezdve a disznókon át a madarakig bezárólag. Ezért nekik roppant egyszerű életük van, mert nem kell odafigyelni a c vitamin bevitelére, ezért is betegednek meg az állatok ritkábban az embereknél.

Miért betegek az emberek?

Mert nem visznek be megfelelő mennyiségű C vitamint! Ha már a fenti példánál vagyunk, akkor elmondhatjuk, hogy az állatok ezért nem betegszenek meg. No, de mennyi az annyi? Ha azt vizsgáljuk, hogy az állatok mennyi C vitamint termelnek, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy egy 68 kg-os ember számára naponta 12000 – azaz tizenkétezer – mg C vitamint kell a szervezetébe bevinni. Érdekes, de inkább elszomorító tény, hogy az orvostudomány az RDA szerinti szükséges mennyiséget 60 mg-ban határozza meg. Az ésszerű alternatív tudomány egyébként 3-10 g-ot javasol naponta az embereknek, tehát 3000 – 10000 mg szükséges ahhoz, hogy szervezetünk ellenálló legyen a betegségekkel szemben.

Ha utánaszámolunk, akkor hamar kiderül, hogy ezt a mennyiséget szinte majdnem lehetetlen táplálék (pl. gyümölcsök) formájában bevinni, ezért szükséges azt külön vitamin formájában fogyasztani.


A C vitamin gyógyító és egészségmegőrző hatása

A C vitamin, vagyis az aszkorbinsav a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns. Minden szövetnek, sejtnek szüksége van a sejten belüli és kívüli funkciójához egyaránt. Egyik legfontosabb tulajdonsága – ami minden antioxidánsra igaz -, hogy megköti a szabadgyököket, melyek elszaporodása mindig betegségekhez vezet.

A C vitamin sok betegséget gyógyít!

Ez pontosan így van. Annyira szüksége van a szervezetünknek rá, mint a vízre. Ha egy bizonyos szint alá süllyed a testünkben lévő mennyiség, akkor meghalunk. Ilyenről azért nem hallani, mert a legtöbb élelmiszerben van aszkorbinsav (adalékanyagként), és táplálék formájában (gyümölcs, zöldség) is beviszünk valamekkora mennyiséget. Természetesen ez koránt sem egyenlő az ajánlott mennyiséggel, pusztán az életben maradást szolgálja.

Fontos: azért kell naponta fogyasztani, mert a szervezet nem tárolja a c vitamint, hanem azonnal felhasználja (hiszen szüksége van rá), ezért rendszeres bevitel az indokolt.

A c vitamin hátránya és veszélyei

Ez az a pont, amiről nem igen lehet, mit írni. Hátrány? Nem igazán ismeretes. Sokan azt mondják, vesekövet okoz, ez mind csak ijesztgetés. Előírás az is, hogy terhes vagy szoptatós anyák kérdezzék meg kezelőorvosukat a C vitamin fogyasztásáról. Egyébként van egy bizonyos mennyiség, ami felett okozhat hasmenést, de ez egyénektől függ, és nem káros, illetve a túladagolás veszélyétől sem kell tartani, szervezetünk kidobja a felesleges mennyiséget. Mindenki be tudja állítani a magának megfelelő szintet.

Történelem: köszönjük Szentgyörgyi Albert

1937-et írunk, amikor 2 nagyszerű tudóst kell megemlíteni. Az egyik Walter Haworth, aki feltalálta magát a fehérje molekulát, ezért kémiai Nobel-díjat kapott, a másik pedig a már ismertebb Szentgyörgyi Albert, akinek orvosi Nobel-díj járt azért, amit tett a C vitamin kutatásaiért. Ő volt az az “öregember” is, aki 84-es korában felépült a tüdőgyulladásból, ami ebben a korban az esetek 99%-ban nem szokott megtörténni. A titok nyitja egyszerű: a korábban napi 1g mennyiséget megemelte 8g-ra, csak így volt képes kigyógyulni az időskori halálos szindrómából. Neki köszönhetjük mindazt, amit ma tudunk a c vitaminról, és sokat tett annak érdekében is, hogy minél többet, minél könnyebben tudjunk előállítani belőle.

A c vitamin képlete: C6H8O6

Erősen reakcióképes redukálószer, mely remekül oldódik vízben. Előfordulása növényekben és állati szövetekben is megfigyelhető.

Néhány (100g) növény C vitamin megközelítő tartalma:

  • Csipkebogyó: 400mg
  • fenyőtű: 200mg
  • petrezselyemlevél: 185mg
  • paradicsompaprika: 180mg
  • zöldpaprika: 125mg
  • káposzta: 87mg
  • barack: 50mg
  • citrom: 45mg
  • burgonya: 24 mg

Az alábbi írás nem tudományos álláspont, csupán a rendelkezésre álló információk birtokában került publikálásra. Amennyiben C vitamin fogyasztására szánja rá magát, kérdezzen meg egy szakembert, vagy döntsön saját felelősségére. A cikkben közölt információkért felelősséget nem vállalunk! Üdv.: a Szerző

 

A fenti leírás kizárólag tájékoztató jellegű. A C-vitamin nem gyógyászati eszköz. Nem arra szolgál, hogy bármiféle betegséget gyógyítsunk vagy kezeljünk vele. A C-vitamin fogyasztása nem helyettesíti a szakorvosi ellátást.


www.ogyik.hu/a-csodaszer-c-vitamin-aszkorbinsav

.PI-VÍZ INFORMÁCIÓKBölcsességekBúzafű - ÁrpafűCikkek és írásokCsodás gyümölcsök, zöldségek, termésekÉN megtalálásaFürjtojásTáplálkozásVilágunk csodái