Kelkáposzta
A leghétköznapibbnak tűnő élelmiszereinkben is sok gyógyító erő rejlik. Ismerkedjünk meg a kelkáposzta egészségügyi szempontból áldásos tulajdonságaival.
A kelkáposztát több mint ezer éve ismerik és előszeretettel termesztik Európában. Számos változata létezik, mifelénk inkább a fodros fajtái terjedtek el. Viszonylag jól viseli a hideget és termesztése során igénytelenebb, azonban nem olyan könnyen tárolható, mint a fejes káposzta.
Felhasználása nem olyan sokoldalú, mint a fejes káposztáé, de ez távolról sem jelenti azt, hogy kihagyhatjuk az egészséges, és különösen a gyógyító táplálkozásból.
A kelkáposzta sok fehérjét tartalmaz. Jelentős vitaminforrás: B1, B2 és C-vitamin tartalma említésre méltó.
A B-vitaminok az idegrendszer működésében és az emésztésben is lényegesek.
Ezen felül béta-karotin forrásként is megállja a helyét, amely nem csak a látáshoz, hanem az egészséges bőrhöz is múlhatatlan, mivel a szervezet A-vitaminná tudja átalakítani.
A kelkáposztában található folsav (B9 vitamin) többek között szerepet játszik a sejtosztódásban, a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, továbbá az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében. Ezenkívül a folsav sokat segíthet a gyomor, a bélrendszer és a szájnyálkahártya épségének megóvásában.
Összességében a kelkáposzta vitamintartalmánál fogva erősíti az immunrendszert és csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat.
Az ásványi anyagok közül vasat és kalciumot tartalmaz. Előbbi nehezebben szívódik fel, míg utóbbi kifejezetten könnyen. A kalcium a csontképződésben is kulcsszerepet játszik, de a káliummal együtt a keringésre, különösen a szívműködésre és a vérnyomásra van jótékony hatással. A kelkáposzta kisebb mennyiségben mangánt és magnéziumot is tartalmaz, amely a sejtek regenerálódását segítik elő, így könnyebben feltöltődhetünk.
A kelkáposztában sok az antioxidáns. A benne található rostok emészthetők, ugyanakkor ez a fajta káposzta kissé puffasztó hatással rendelkezik. Összességében része lehet a testsúly-csökkentő diétának. A fűszerek közül a kömény illik hozzá a leginkább.
Az orvostudomány jelen állása szerint a kelkáposzta csökkenti a gyomor- és a vastagbélrák kockázatát. A fent említett béta-karotin a rák megelőzésében is fontos szerepet tölt be több amerikai kutató szerint.
Energia- és tápanyag-összetétel 100grammra vetítve:
- Kalória: 142kJ/34kcal
- Fehérje: 3,6g
- Szénhidrát: 4,3g
- Zsír: 0,3g
- Rost: 0,6g
Forrás: Boldognapot